Αυθεντικο Παιχνιδι

Τί είναι το Αυθεντικό παιχνίδι;

   Πρόκειται για ένα άμεσο, αυθόρμητο,  μη–λεκτικό τρόπο επικοινωνίας που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επαφή με τον εαυτό, τους άλλους και το περιβάλλον, κτίζοντας βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης, ασφάλειας, και αγάπης.

   Συμβάλει αποφασιστικά στην αποδυνάμωση των σύγχρονων προτύπων του «συσχετίζεσθαι» που συνήθως αφορούν στη βία, στον ανταγωνισμό και στην επιθετικότητα.

   Το αυθεντικό παιχνίδι, σε αντίθεση με το πολιτισμικό παιχνίδι, δεν περιλαμβάνει ανταγωνισμό κ συναισθήματα «νικάω» ή «χάνω»,  που γεννούν σκέψεις «ανωτερότητας- κατωτερότητας» και συμπεριφορές εκδίκησης και επιθετικότητας. Αντίθετα στο αυθεντικό παιχνίδι η βασική αξία είναι η ισότητα, η ασφάλεια και η αποδοχή. Για αυτό το λόγο παίζεται στο επίπεδο τον παιδιών, στο ύψος τους, ώστε να δίνεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι «τώρα είμαστε συν-παίχτες». Παίζουμε στο ίδιο επίπεδο με οδηγούς την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη , την ευγένεια και την αποδοχή.

   Το Α.Π. είναι μια ψυχολογική και σωματική διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη του φυσικού-αυθόρμητου παιχνιδιού  προκειμένου να ενεργοποιήσει τη σωματική και συναισθηματική έκφραση μέσα από τη μάθηση φυσικών ορίων. Αναδεικνύει βασικούς τρόπους επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης, εμπιστοσύνης, αγάπης ενώ ευνοεί την ανάπτυξη φυσικών αμυνών ώστε τα παιδιά να μπορούν να αντιμετωπίζουν δυσάρεστες καταστάσεις χωρίς να προκαλούν τραύματα στον εαυτό τους και τους άλλους.

   Το Α.Π. είναι ένας συνδυασμός γνωστικής, συναισθηματικής και αισθησιοκινητικής μάθησης η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή και να αναπτυχθεί μέσω της πρακτικής. Στο αυθεντικό παιχνίδι τα μηνύματα περνούν μέσα από τη συμπεριφορά και τη πράξη,  μεταδίδονται βιωματικά χωρίς να αποτελούν άλλη μια λεκτική παρέμβαση, μια λογική πληροφορία.

   Το Α.Π. δεν είναι θεραπεία αλλά λειτουργεί θεραπευτικά στις ψυχές των παιδιών δημιουργώντας την αίσθηση της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης, της αγάπης και της αποδοχής,  μέσα από τις οποίες δεν χρειάζονται να πολεμούν, να αμύνονται, να ανταγωνίζονται… χρειάζονται μόνο να υπάρχουν, να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται…

   Ταυτόχρονα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις αλλαγές και τις εκπλήξεις χωρίς να γίνονται ούτε θύματα ούτε θύτες. Δομούν την αυτοεκτίμηση τους πάνω σε αυτό που είναι τα ίδια  και όχι προσπαθώντας να μειώσουν την αυτοεκτίμηση των άλλων. Το μήνυμα που παίρνει το παιδί μέσα από το παιχνίδι είναι: «Είσαι άξιος της αγάπης οπότε δεν υπάρχει κάτι να φοβηθείς»

   Το Α.Π. υποστηρίζει ευρύτερα μια φιλοσοφία διαπαιδαγώγησης και αλληλεπίδρασης με το παιδί που βασίζεται στον σεβασμό, την ασφάλεια, την αγάπη, την κατανόηση, την αποδοχή, απαραίτητα στοιχεία για την θεμελίωση μιας υγιούς ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης και δόμησης μιας υγιούς προσωπικότητας του παιδιού.

   Το αυθεντικό παιχνίδι έχει να κάνει με το να αφήνουμε το φόβο και να μαθαίνουμε στην εμπιστοσύνη.

  1. Συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών μέσα στην ομάδα και κατ’ επέκταση στην οικογένεια,  αντικαθιστώντας την επιθετικότητα και τη βία μεταξύ των ατόμων με ευγένεια και αγάπη, το φόβο και την απειλή με ασφάλεια, την εκδίκηση με αρμονική συνεννόηση.
  2. Μετατρέπει βαθειά ριζωμένες αρνητικές συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς, σε νέες συνήθειες βασισμένες στα συναισθήματα αγάπης, του «ανήκειν» και της ασφάλειας.
  3. Προωθεί τα συναισθήματα αποδοχής ως την καλύτερη εναλλακτική για το φόβο και τον ανταγωνισμό, τη βία και την απελπισία – η αίσθηση αποδοχής, μαζί με την ασφάλεια, την αγάπη και την εμπιστοσύνη,  βασικές ανάγκες του ανθρώπου, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης και θεμελίωσης της αυτοεκτίμησης.
  4. Φροντίζει στη διατήρηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και το σεβασμό στους άλλους, καθώς αφήνει ελεύθερη την σωματική έκφραση και τη δημιουργική κίνηση, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική στα προκαθορισμένα πρότυπα «ισχυρής προσωπικότητας» μέσα από την επιβολή δύναμης και εξουσίας.
  5. Δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο όπου ενθαρρύνεται η σωματική και λεκτική έκφραση όλων των παιδιών. (Ιδιαίτερα υποστηρίζει την έκφραση σε παιδιά με συνεσταλμένη ή επιθετική συμπεριφορά).
  6. Εμπλέκει το παιδί με όλες τους τις αισθήσεις και τη φαντασία. Δημιουργεί έτσι ένα θεμέλιο για τις καλύτερες συνθήκες μάθησης, δημιουργικότητας και προσωπικής ανάπτυξης…
  7. Κατηγορίες, ταμπέλες και χαρακτηρισμοί προς τα παιδιά, τύπου «καλό», «κακό»  «με ειδικές ανάγκες» , «επιθετικό», «αλλοδαπό», «συνεσταλμένο» κλπ, είναι άσχετα με το αυθεντικό παιχνίδι.

   Το παιχνίδι δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκτόνωση. Αποτελεί τον βασικό μέσο ανάπτυξης και εξάσκησης βασικών δυνατοτήτων όλων των έμβιων όντων.

   Πάνω από όλα, είναι μια διαδικασία να δίνεις και να παίρνεις αγάπη.

   Είναι ένα παιχνίδι αληθινό και αυθόρμητο που δίνει χώρο στην ευφυΐα της καρδιάς και κατ’ επέκταση στη σωστή συναισθηματική, σωματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη.

   Το Αυθεντικό Παιχνίδι είναι το αποτέλεσμα τριάντα ετών έρευνας και εμπειρίας πάνω στον τρόπο που παίζουν τα παιδιά, οι ενηλίκοι και τα ζώα.  O Dr. Fred Donaldson, που συστηματοποίησε το παιχνίδι ως μέθοδο, παρατήρησε την καθολικότητα του τρόπου με τον οποίο παίζουν όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη.

   Το αυθεντικό παιχνίδι εφαρμόζεται σε: παιδικούς σταθμούς, σχολεία βασικής κ ανώτερης εκπαίδευσης και σε σχολεία κ εκπαιδευτικά εργαστήρια ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς κ σε μικρότερες ομάδες ή ατομικά, σε χώρες της Κεντρικής κ Β. Ευρώπης, στις Η.Π.Α. και στη Νότια Αφρική.

   Το πρόγραμμα του Αυθεντικού Παιχνιδιού, συστήνεται από το Εθνικό κέντρο εκπαίδευσης των εν ενεργεία δασκάλων στη Πολωνία. Οι αρχές του έχουν γίνει αποδεχτές για τις αξίες που προωθούν την απλότητα και την ίδια στιγμή για την ποικιλία του.

   Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Ειρήνη - Διεθνής ανταλλαγή σχολείων με το πρόγραμμα Original Play» υποστηρίζεται από την Εθνική Πολωνική Ένωση για την UNESCO και έχει την τιμητική εύνοιά της.

   Η παιδαγωγική ακαδημία του Czestochowa στην Πολωνία έχει συμπεριλάβει το Αυθεντικό Παιχνίδι σε επιστημονικά συνέδρια που αφορούν στις «βάσεις στην εκπαίδευση». Στην Πολωνία έχουν ανακοινωθεί τρεις επιστημονικές εργασίες.Ο όρος Original Play περιγράφεται ως παιδαγωγική κατηγορία στην Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια για τον 21ο αιώνα.

   Πολλά σχολεία στην Πολωνία έχουν δώσει συστάσεις για το Αυθεντικό Παιχνίδι.

Σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες:

original_play.jpg

Εφαρμογες Αυθεντικου Παιχνιδιου

   Το Αυθεντικό Παιχνίδι μπορεί να έχει εφαρμογή με τους εξής τρόπους:

Read more...